Pengikut

Khamis, 22 Julai 2010

AYAM LADA HITAM


BAHAN-BAHAN:

2 kg ayam (potong kecil)

3 ulas bawang putih (cincang halus)

5 ulas bawang merah (cincang halus)

100 gm halia (cincang halus)

50 gm lada hitam

1 sudu kecil minyak bijan

10 tangkai cili merah

5 biji tomato (potong halus)

50 gm daun bawang (potong kecil)

50 gm minyak masak

3 sudu kecil sos tiram

Sedikit garam dan gula


CARA MENYEDIAKAN:

1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia

sehingga kuning keemasan.

2) Kemudian ma­suk­kan lada hitam, sos tiram dan ayam.

3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan

to­ma­to bersama cili merah, daun ba­wang, garam dan gula.

4) Kacau se­ke­tika barulah angkat dan hidang

2 ulasan:

  1. Salam Ieta,

    Kak sweetie ambil resepi ni yer, Nak kumpul resepi2 ayam ni, tahu jerlah anak kak sweetie semua suka ayam, jadi bulan posa senang..ari ni ayam merah, esok rendang, tulat..hehhe

    BalasPadam
  2. Silakan kak, budak-budak memang suka makan ayam. Anak ieta Amirul pon suka... terutamanya ayam masak kicap. hi3.. selamat mencuba!

    BalasPadam

Clik Sini Jika Suka MamaIeta

Follow ieta_kz on Twitter