Pengikut

Ahad, 22 Mei 2011

16 TEKORBAN TANAH RUNTUH HULU LANGAT


Menitis air mata MamaIeta bila mendegarkan Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah At-Taqwa ditimpa tragedi tanah runtuh di Hulu Langat, semalam. Akhirnya semua mangsa yang tekorban dapat dikeluarkan dari timbunan runtuhan tersebut, seramai 16 orang kanak-kanak semuanya.



“Saya nampak jelas apa yang berlaku. Saya dapat lihat pergerakan tanah menghempap bangunan yang terletak di tepi tebing bawah bukit itu. Saya sedih kerana tidak dapat buat apa-apa kerana tidak boleh berada terlalu dekat dengan kawasan itu.

Itu kata Penolong Ketua Penyunting Berita Harian Noraini Ismail, yang menyaksikan kejadian tanah runtuh, dengan jaraknya cuma kira-kira 50 meter dari rumahnya.

Marilah kita lihat gambar-gambar di tempat tragedi.








AL-FATIHAH.....

Isnin, 9 Mei 2011

SIAPA NAK JOIN BLOGLIST FALIHINJASMY.BLOGSPOT.COM, SILA ANGKAT TANGAN MACAM SAYE~~~,


Kenapa Ieta join bloglist ni?
1. Saje.....
2. Nak cari kawan baru
3. Ada org nak kawan dengan Ieta ke?


TAG kepada...
(kalau sudi angkat tangan macam saya............)
1. schanahkz
2. javanesedove
3. fifymeow

UNTUK JOIN KLIK SINI

CUACA PANAS


PANAS!!!!!

Cuaca panas betul sekarang ni kan? wwwooooo..... dalam office Ieta walaupon dah pasang aircond paling kuat tapi masih terasa panas. Kat luar tak payah cerita lah kan.

Hari ni ieta puasa.... jadi lunch tadi tak keluar, tak tahulah tahap panas dia mcm mana. Tapi waktu Ieta balik dari office dalam pukul 5.30 petang cuaca panas masih terasa. Nasib baik jarak office dengan rumah dekat, kalau tak............ oooooo tak larat kena panggang dalam kereta. hehehhehehehe..... Aircond kereta pon tak terasa.

Tadi terbaca dalam Berita Harian Online, N3 : "Cuaca Panas dijangka berakhir minggu depan". Aduh!!!!! kena tahan sampai minggu depan lah nampaknya......

Air kosong pon nampak sedap

Sabtu, 7 Mei 2011

KORBAN IBU

Wanita rentung selepas selamatkan tiga anak




Sehari menjelang sambutan Hari Ibu, seorang ibu yang berasal dari berkorban nyawa bagi menyelamatkan tiga anaknya daripada api yang marak membakar rumah mereka di Taman Sri Guchil, Kuala Krai, tengah hari semalam.
 
Sebelum ditemui rentung, Rafidah Ismail, 36, terpaksa membengkokkan besi tingkap rumah untuk mengeluarkan anakanaknya bagi disambut jiran. Dalam kejadian jam 1.30 tengah hari itu, tiga anaknya, Rashidah Iliana Zamri, 7; Zaim Shahrul, 6; dan Zaim Iqbal, 2, selamat, bagaimanapun Rafidah terperangkap di dalam rumah dipercayai gagal membuka jeriji pintu.
 
Mayat mangsa yang berkhidmat sebagai jururawat di Hospital Kuala Krai ditemui dekat pintu utama rumah berkenaan.
 
Namun bagi bapa mangsa, Ismail Husin, 63, yang masih terkejut dengan kejadian itu, jeritan meminta tolong anak sulungnya akan menghantuinya sepanjang hayat.
 
“Masih terngiang-ngiang suaranya meminta tolong ketika api marak tapi saya tidak mampu berbuat apa-apa,” katanya sebak.
 
Suami mangsa, Zamri Hamat, 38, tentera di Kem Sri Banding Grik, Perak, berkata beliau menerima panggilan telefon daripada bapa mentuanya, kira-kira jam 2 petang selepas solat Jumaat.
 
“Bapa mentua minta saya bertenang ketika memberitahu rumah saya terbakar dan isteri terperangkap di dalam rumah,” katanya yang tiba di Kuala Krai jam 5.45 petang.
 
Katanya, kejadian itu memberi tamparan hebat baginya sekeluarga terutama anak sulung mereka Rashidah Ilyana yang masih terkejut dengan peristiwa yang menimpa ibunya.
 
“Anak sulung saya hanya mendiamkan diri bila ditanya kerana benar-benar terkejut dengan kejadian yang menimpa ibunya,” katanya. - Berita Harian Online

SELAMAT HARI IBU


Orang kata aku lahir dari perut mak....(bukan orang kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan....mak
Bila sedih, aku mesti telefon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu....mak
Bila bengang, aku suka luah pada....mak
Bila takut, aku selalu panggil...."mmaaakkkk!"
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau....mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni....mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
Kalau balik ke kampung,
Yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku....mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak
Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....mak
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine....aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu....aku ingat pasanganku
Selalu....mak ingat kat aku
Bila-bila....aku akan telefon pasanganku
Entah bila....aku nak telefon mak
Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila....aku nak belikan hadiah untuk mak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... Bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak... Lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya.....
Tapi kalau mak sudah tiada.....
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya....


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Artikel Cinta ini telah diambil dari Tentang Cinta


SELAMAT HARI IBU BUAT MAK KU HASHIMAH BT HASHIM MULAP, terima kasih atas segala-galanya..........

Jumaat, 6 Mei 2011

Deejay Hot FM Teruja Temu Bual PM

Salam semua. Satu Malaysia tahu bahawa pagi-pagi jumaat lagi PM kita dah memeriahkan suasana Hot FM. Tiga deejay radio Hot FM iaitu Fara Fauzana, Faizal Ismail dan Kieran berkongsi perasaan teruja apabila berpeluang menemu bual Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak secara langsung di studio radio itu di Sri Pentas, Bandar Utama, di sini, pagi Jumaat.

Pelbagai soalan telah dijawab oleh PM termasuklah keistimewaan angka 11 dalam dirinya yang mempunyai kaitan dengan tarikh lahir bapa dan anak sulungnya, pelantikan beliau sebagai Menteri Besar Pahang yang ke-11 serta beberapa perkara lain. - mStar

Jom kita layan serba sedikit aktiviti PM di Hot FM.


Suasana ceria sewaktu Fara, Faizal dan Kieran menemubual PM di studio Hot FM di Sri Pentas, Bandar Utama, Petaling Jaya, Jumaat. - Foto RAJA FAISAL HISHAN


PM menjawab soalan deejay dan pendengar dengan baik.


Aksi PM dan Faizal sewaktu bermain dam aji.

Fara bersalaman dengan PM sambil diperhatikan Faizal dan Kieran.

BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011


BEN ASHAARI.COM kembali dengan GEGAR 1000 BLOG MAY 2011. Tak kira mana mana blog pon leh join.. Blog lucah je tak leh .. hehehe
(Itu yang telah ditetapkan oleh BEN ASHAARI sendiri, naik joint kena ikut peraturan.)


Jika anda berminat untuk menyertai segment ini klik SINI....



Hadiah setakat ini
1) 3x domain untuk setahun
2) 3x RM 30 Prepaid (dalam malaysia jer)
3) ???



KITA KASI GEGAR INI BULAN!!!!!!

Rabu, 4 Mei 2011

JIKA ANDA SEORANG BLOGGER


SAYA DAPAT BANNER NI DARI  ......  :   http://www.sunahsukasakura.com/

Untuk mengetahui cara dan tujuan , sila klik SINI

AKHIRNYA SCHANAH _KZ ADA BLOG JUGA..........


Selama Ieta bercuti ni dari hari Sabtu  hingga Rabu, tempat yang dituju adalah di KAMPUNGKU. Mana lagi kalau bukan kat Jengka, Pahang. Sepanjang bercuti sempat juga Ieta menurunkan ilmu blogger yang tak seberapa ni kepada adik bongsuku Schanah_kz. Hehehehhehehe....

Ni di kira promosi blog lah! tak dibayar tau!

Ok, kalau koorang berminat nak tengok blog atau berkenalan dengan Schanah_kz koorang klik je kat SINI atau kat Header kat atas.

Kalau nak ikutkan Ieta ni bukanlah pandai sangat dalam dunia Blogger ni, tapi tak salah kan berkongsi minat dan ilmu? kata orang "Ilmu yang baik, jika dikongsi bersama, banyak pahalanya". Ieta juga masih belajar, banyak lagi ilmu yang perlu ieta cari untuk menjadi Blogger yang bagus.

Apa-apa pon untuk pesanah Schanah_kz yang baru jadi blogger ni, belajar pandai-pandai, sibuk berblogger jangan lupa pelajaran. Ilmu lebih utama, yang hobi biar jadi sampingan.

Clik Sini Jika Suka MamaIeta