Pengikut

Ahad, 21 November 2010

Ayam Serai Pedas


Resepi simple citara Thailand
Bahan-bahan ( 2 orang )
  • 3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
  • 6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
  • 1 camca sos ikan (sos nampla)
  • 1 camca sos tiram
  • Secubit gula dan sedikit ajinomoto
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
  • 1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
Cara-cara
  1. Masukkan minyak untuk menumis serta serai, daun limau purut, cili besar, cili padi, bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.

1 ulasan:

  1. Kala buat berkuoh boleh tak.Tak jalan koi nok nelan nasi nanti kala tak berkuoh...

    BalasPadam

Clik Sini Jika Suka MamaIeta

Follow ieta_kz on Twitter