Sup Ketam Simple
Bahan-bahan ( 1 family )
- 4 ekor ketam (dibelah 2)
- 3 ulas bawang merah (dimayang halus)
- 1 liter air (kalo nk kuah byk, bleh lebihkan air)
- 2 biji kentang (di potong kasar)
- 1/2 biji lobak merah (dipotong kasar)
- 1 tangkai daun sup & bawang (dipotong kasar)
- bawang goreng
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan bawang dan air, renehkan sehingga mendidih
- Masukkan ketam diikuti dgn garam, kacau sekejap
- Masukkan kentang dan juga lobak merah yang telah di potong kasar dan biarkan mendidih
- Masukkan daun sup & daun bawang..kacau lagi
- Setelah masak, taburkan bawang goreng, boleh dihidangkan. NOTE: jgn letak garam byk sgt coz nanti akan hilangkan rasa manis ketam tu..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan