Resepi dari :
Resepi
Bahan:
- 500g daging dipotong ketul-ketul (kambing atau lembu)
- 400g kentang -dikupas dan dipotong 4-6
- 1 biji bawang besar di hiris halus
- 5 kuntum bunga cengkeh
- 4 biji buah pelaga
- 3cm kayu manis
- 3 cawan air
- minyak untuk menumis
- garam secukupnya
- 1 sudu besar kelapa parut di sangar hingga garing dan dikisar halus
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu teh rata serbuk jintan putih
- 1 sudu teh penuh serbuk kunyit
Bahan-bahan dikisar:
- 12-14 tangkai lada kering di rendam sehingga lembut
- 1.5sm halia
- 1 batang serai
- 1 sm lengkuas
Cara membuat:
-
Campurkan bahan-bahan berikut dalam sebuah mangkuk :~ daging, bahan-bahan yang dikisar, serbuk rempah dan kelapa parut yang disangar.
-
Panaskan minyak. Masukkan bawang yang dihiris, cengkeh, pelaga dan kayu manis. Tumis hingga bangkit baunya.
-
Kemudian, masukkan daging yang sudah bercampur bahan kisar, ditumis selama beberapa minit lagi hingga wangi.
-
Tuangkan air and renih dengan api kecil hingga daging empuk. Tuangkan santan pekat dan kacau, masak anggaran 2-3 minit sebelum memasukkan kentangnya. Masak sehingga kentang empuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan