
Bahan-bahan:
- 400 gm udang besar
 - Sedikit serbuk kunyit
 - Sedikit garam
 - 1 sudu makan tepung jagung
 - Minyak untuk menggoreng
 - 1 labu bawang besar
 - 1 biji cili merah
 - 3 ulas bawang putih
 - 3 sudu makan madu (bancuh dengan 2 sudu makan air)
 - 2-3 biji cili api (diketuk)
 - 1 sudu makan sos cili
 - 1 sudu makan jus lemon /limau kasturi/ limau nipis
 - sedikit daun ketumbar (dihiris)
 - 1/2 sudu makan kicap pekat
 
- Gaul udang bersama serbuk kunyit, garam dan tepung jagung. Perap selama 10 minit. Kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.
 - Kisar bawang besar bersama cili merah dan bawang putih.
 - Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga garing.
 - Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit
 - Masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul hingga mesra. Tutupkan api.
 - Angkat dan hidangkan.
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan