Bahan-bahan:
- 400 gm udang besar
- Sedikit serbuk kunyit
- Sedikit garam
- 1 sudu makan tepung jagung
- Minyak untuk menggoreng
- 1 labu bawang besar
- 1 biji cili merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu makan madu (bancuh dengan 2 sudu makan air)
- 2-3 biji cili api (diketuk)
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan jus lemon /limau kasturi/ limau nipis
- sedikit daun ketumbar (dihiris)
- 1/2 sudu makan kicap pekat
- Gaul udang bersama serbuk kunyit, garam dan tepung jagung. Perap selama 10 minit. Kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.
- Kisar bawang besar bersama cili merah dan bawang putih.
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga garing.
- Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit
- Masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul hingga mesra. Tutupkan api.
- Angkat dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan